Wilde Bomen in de pers

Film Eeuwige bossen

In ongeveer 3% van de bossen in Nederland groeien nog wilde bomen en struiken. Deze wilde bossen zijn historisch groen erfgoed, te vergelijken met historische gebouwen. Die moeten behouden blijven. In Eeuwige Bossen willen we laten zien welke fantastische oude boskernen we nog hebben en hoe ze beheerd en behouden worden. Deze film van Jan Ketelaars is in 2024 uitgekomen. Meer info op eeuwigebossen.nl


Vroege Vogels - uitzending van 19-11-23

Het bos Boerdam in de polder Nijbroek is een voorbeeld van de stand van zaken voor de wilde genenbronnen in Nederland. Het is een eeuwenoud hakhoutbos dat is overwoekerd door Amerikaanse vogelkers en ratelpopulier. De oude hakhoutstoven hebben het moeilijk en zijn deels al afgestorven. Hier is een oplosseing voor. Wilde Bomen voert hier samen met vrijwilligers en soms aannemers het beheer uit in opdracht van de gemeente Voorst zodat de waardevolle oude hakhoutstoven en knotbomen van zomereik, es en zwarte els overleven. Ook zeldzame struiken zoals tweestijlige meidoorn en vier wilde rozensoorten krijgen meer groeiruimte en hun populatie wordt op natuurlijke wijze groter.

Dit doelgerichte beheer is de methode om op oude bosgroeiplaatsen en in landschapselementen de populatie van bedreigde wilde bomen en struiken te laten groeien.​ In de attentielijst per provincie staat om welke soorten het gaat. De attentielijsten zijn opgesteld in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


Online artikel

Lodewijk van Kemenade: missie voor wilde bomen

Online artikel
Download PDF versie

RTV oost - Verwijdering Siberische iepen en esdoorns uit het Zalkerbos

Online video

Links en downloads

Provinciale Attentielijsten bedreigde wilde bomen en struiken

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben Wilde Bomen en Ecologisch Adviesbureau Maes `Attentielijsten bedreigde wilde bomen en struiken` opgesteld. Deze lijsten geven een overzicht van de bedreigde wilde boom- en struiksoorten per provincie en tips voor beheer.

Doel van de Attentielijsten

Het doel van deze lijst is aandacht te vragen voor deze bedreigde en kwetsbare bomen en struiken en de focus van beheerders, overheden en groene organisaties op het behoud van de bedreigde wilde bomen en struiken in hun eigen provincie te richten.

Kaart Landschappelijk groen erfgoed, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Website